juli 06, 2006

Het venster

Ze had net de gordijnen dichtgetrokken, dat deed ze altijd voor het slapengaan, of het begon te stortregenen. Ze besloot dan maar om ze terug open te trekken. Ze hield van hevige regenbuien na een langdurige hitte en van het geplens van de regendruppels tegen alles wat ze konden raken. Ze deed haar vensters wagenwijd open en leunde voorover. Ze wou de geur van de aarde, die door de regen vrijkwam, diep inademen en kreeg tot haar verrassing een frisse verstuiving in haar gezicht. 'Eindelijk', dacht ze. 'Eindelijk regent het'! Op dat moment keek ze naar de overkant en zag een naakte man voor zijn open venster staan, net zoals zij. Zijn contouren kwamen mooi tot zijn recht met het warm oranjegeel licht achter hem. Ze dierf echter niet langer te blijven kijken en deed alsof ze naar de lucht keek, om uiteindelijk langzaam terug naar binnen te glippen. Een paar minuten later ging ze terug aan haar venster staan. De man stond er niet meer, of althans ze zag hem niet, want het licht was uit. Ze was terug alleen, de regen...en...zij.
V.L.

juli 04, 2006

Vakantie

Zeg dat wel...psssst....aaaagh....tijd vliegt, doet me denken aan toen , zit hier alweer met mijn voeten in een teil koud water, kan zalig doen. Gisternacht was een verschrikkelijke nacht, gedachten bleven maar zoemen door mijn hoofd en uiteindelijk, na even in slaap gedommeld te zijn terug wakker geschoten met een vreselijke nachtmerrie om 3h 's morgens. Jesus, wat was me dat verschieten....
'Was in de woonkamer, in de vroegere woning van mijn Tsjechische grootouders (de ouders van mijn vader) aan het slapen maar was onrustig en ging een sigaret aan het venster roken. Mijn zoontje lag ergens verderop te slapen. Had het al moeilijk om een sigaret te roken omdat ik in zijn bijzijn dat vermijd, maar kon het gewoon niet van de zenuwen uithouden. Plots hoorde ik ook een gerammel achter de woonkamerdeur, ben dan ook nog eens onder de eettafel gaan zitten. Was bang... . Na een poosje werd het gerammel erger en ben dan uiteindelijk vastberaden naar de deur gestapt. Het was overal donker. Enkel een zachte, zilvergrijze lichtschijnsel was waarneembaar in de woonkamer. Ik smeet die deur open en wat zag ik? Ik zag in de duisternis een groot gestalte, zag mijn laatste ex (dus de tweede na de relatie met de papa van mijn zoontje, de regelmatige lezers zullen wel weten wie ik bedoel...). Toen keek ik lichtjes naar links en daar zag ik mijn grootmoeder (lichtjes lijkend op mij) aan een strop bengelen, wild en in paniek bewegend en naar lucht happend.
Achter haar stond mijn grote (schilders)ladder, toen begreep ik waar dat gerammel vandaan kwam. Ik geraakte enkele seconden geparalyseerd, kon totaal niet bewegen. Toen zag ik ook het duister gezicht van mijn ex in het gezicht van mijn grootvader veranderen.
Er stond een reling naast mij (weet ook niet hoe die daar kwam) en daar stond een Belgisch biergals op. (Vond het raar want de reling was rond). Zag mijn grootmoeder ernaar hengelen. Ik ontwaakte opeens terug uit mijn lethargische toestand en reikte haar die aan. Maar terwijl ik haar dat glas aanreikte, besefte ik eigenlijk dat ze daar totaal niks mee kon doen. Ik sloeg het kapot over de reling en op het moment dat ik haar die wou aanreiken, was zelfs niet zeker of het glas wel kapot was, en me vervolgens wou haasten om de ladder te pakken, weigerde ik verder te dromen en werd wakker.
Pffft, talloze emoties zijn door me heengegaan na het ontwaken. Alweer...de pijn van mijn afscheuring op mijn tien jaar met mijn familie in Tsjechië en de pijn van de afscheuring met mijn ex. Hij zegt zelfs geen goeiendag meer of doet alsof hij mij niet ziet....want na mijn jarenlange wegcijfering en opoffering ben ik uiteindelijk de slechte. Uiteraard, wat ben je dan nog waard als mens? Qua pijn staan die twee feiten nogal dicht naast elkaar. Maar zijn niet vergelijkbaar...aan mijn familie was ik positief verknocht geraakt, zoals het in een solide familie eraan toegaat, aan mijn ex ben ik op een negatieve manier verknocht geraakt, door zijn machtsspelletjes, manipulatie, mij met een schuldgevoel opzadelen ect.. En daarbovenop heb ik mijn grootvader niet meer gezien voor hij stierf en hebben we iets belangrijks niet meer kunnen uitpraten. In de droom keek hij me net zo minachtend grijnzend aan als mijn ex dat kon.'
Ik huiver nu nog steeds van die droom...als er iemand een droomencyclopedie in de buurt heeft, laat me dan weten wat een gehangene, die mij om hulp vraagt, kan betekenen in een droom... . Wie weet...zag ik mezelf, verstikkend in het verleden... .Ik ga morgen iig naar mijn grootmoeder bellen. Wie weet was het een voorspellende droom en is mijn grootvader van plan haar te komen halen of heeft hij ze al vannacht gehaald, zoals in een horrorfilm, weten jullie wel... .(de laatste zin met een korrel zout nemen)
Na de jarenlange nachtmerries over mijn familie...tot ik de waarheid over mijn grootvader ben te weten gekomen...bleken mijn dromen uiteindelijk een omzetting te zijn van een diep empathisch vermogen...net zoals al mijn dromen over mijn ex...

juli 03, 2006

De ster

A: "Zie je die ster daar?"
B: "Dewelke bedoel je?"
A: "Dat kleintje daar in het midden van die ronde boog, en ze schittert heel hard..."
B: "Wacht even...ah ja...ik zie ze...ja...wat is daarmee?"
A: "Niks speciaals...ze valt me gewoon op..."
B: "Een beetje zoals jij dan..."
A: "Hoe bedoel je?"
B: "Wel...niks speciaals...maar, je valt me gewoon op..."
A: "...Jij valt me anders ook wel op..."
B: "Hmmm, leuk...we vallen elkaar dus op..."
A: "Hm, inderdaad...twee schitterende sterren die op elkaar vallen in het gras..."

V.L.